Kategóriák
A nap bandája

Zaporozsec

Zaporozsec (Szombathely)

Két tanár, egy mentős és egy informatikus, akik egyúttal két gitáros (az egyik pluszban énekel), egy dobos és egy basszusgitáros. Most.
2004-ben még általános iskolások voltak Szentgotthárdon, mikor az egyik focimeccs lendületében kipattant az ott és akkor indokolatlannak tűnő ötlet: csináljanak zenekart.
Mi sem természetesebb, főleg ha aztán a szomszéd bácsi (helyi rocklegenda) mutatja, hogy kell lefogni egy akkordot, és párnák, könyvek is rendelkezésre állnak a dobtanuláshoz.

No, de ez régen volt. Azóta összejött pl. kétszer aFonogram – Magyar Zenei Díjra jelölés (év felfedezettje / év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele), Nagyszínpad tehetségmutató verseny részvétel, és nem mellesleg olyan nevekkel egy színpadon zenélés, mint a Pál Utcai Fiúk,  a 30y, a Quimby, Péterfy Bori &Love Band, vagy a néhai Kispál és a Borz.

4.796.752
Ezt a számot a Zaporozsec „Azon az éjszakán” című dalának klipje alól másoltam át.
Feltételezem, nincs olyan alter-pop-rock vonalon mozgó magyar banda, akik ne lennének elégedettek ilyen nézettséggel egy youtube videójuk alatt, az imént említett legendákat is beleértve.
Ha fanyalognál, hogy de ez meg amúgy egy Tom Odell átdolgozás, mellé teszem, hogy oké, jogos, de ezen kívül is van több 1.5 millió felett megnézett/hallgatott daluk a youtube-on.

2004-ben indul tehát a történet, és 2007 az első mérföldkő az első tehetségkutatós (Átjáró) győzelemmel, aztán 2008-ban a Kultúrpart dalversenyén sok száz induló közül “Szeretnék” című daluk a zsűri különdíját érdemelte.

De igazán 2014-től érezhették, hogy működhet ez a zenekarosdi komolyabban is, mikor dalba foglalták Neil Armstrong valaha volt szomszédjának feltételezett szerencséjét, kinek felesége ígéretéhez híven nem háríthatta tovább az orális szexre való felkérést onnantól, hogy ember lépett a Holdra.
„Mr. Gorsky” című daluk hetekig a Petőfi Rádió top 30-as listájában figyelt.
2016-ban aztán Mr Gorsky még egyszer említést kapott, hiszen a mai banda első lemezének címe Armstrong híres (állítólagos) mondata lett: „Sok szerencsét, Mr. Gorsky!”
A lemezen található 12 dal között van az említett „Azon az éjszakán” is.

2018-ban újabb lemez, a Pixelek debütált, újabb 10+2 dallal, szóval egyértelműen elmondható, hogy bár a maga 16 évével lassan nagykorúságba lép a Zaporozsec, ám az autót mintha egyre erősebb motor hajtaná.

Koncerteznek, nem is keveset. Szépen mutat az eseménynaptárjuk.
„Találj rám” elnevezésű turnéjukat épp a héten, egész pontosan szombaton (03.14.) kezdik Budapesten, az Akváriumban a Paliék.  társaságában.

„Találj rám” a címe legutóbb youtube-ra tett daluknak is, mely akár lehetett volna A DAL is, de végül „csak” a legjobb 30-ba jutott be.

Ezittaz, KATT!

Osztani ér!

______________________________________________________
Ha szeretnéd, hogy a te zenekarod is nap bandája legyen, első lépésként tedd térképre!
Csatlakozni itt lehet: bandmap.hu/intro
Ha csak ránéznél: bandmap.hu/beta

Vélemény, hozzászólás?