Kategóriák
Hírek, interjúk, írások

IV. Soproni Metal Invázió

IV. Soproni Metal Invázió

Múlt szombaton volt egy épp éve, hogy a soproni Innistrad a bandmap térképén is megjelent. Mivel nap bandája már voltak tavaly, most egy teljesen más oldalról mutatkoznak meg.
Idén, október elején, negyedik alkalommal kerül ugyanis megrendezésre az általuk szervezett Soproni Metal Invázió.
Bár vannak rá jó példák, mégsem megszokott, hogy egy zenekar fesztivált szervezzen. Ennek apropóján beszélgettünk picit a csapat gitárosával és motorjával, Lőrincz Ádámmal.

Mesélj egy kicsit a korábbi évekről, hogyan fejlődött idáig a fesztivál?

2017 szeptemberének végén jelent meg az első EP korongunk, amit természetesen nem a fióknak szántunk, így tartottunk egy lemezbemutató koncertet, amire meghívtunk pár baráti bandát. Sopronból a Hostile, a Non PlusRock, és a Giant Horizon volt jelen, de az ország túlfeléről, Debrecenből a Heartkiller is zúzott egyet a kedvünkért. Ez volt az első Soproni Metal Invázió.
Ekkor még csak egy estés rendezvény volt, de éreztük, hogy mindenképp kell a folytatás. A következő években a sok jelentkező zenekar miatt már 2 napossá bővült, igazi metalfesztivállá vált a Metal Invázió. Alapvetően egy underground rendezvény, de évről-évre igyekszünk egy-egy nevesebb zenekart is leszerződtetni.

Mitől lesz más az idei fesztivál, mint a korábbi években?

Az idei fesztivál pénteki fő attrakciója a Bloody Roots lesz. Smici (Schmiedl Tamás – Moby Dick) és fia bandáját ritkán hallhatjuk/láthatjuk élőben, ezért ez egy kiváló alkalom a rajongóknak. Soha nem játszott dalok is elhangzanak a klasszikus, jól ismert nóták mellett. Nem érdemes kihagyni!

 Szombaton az Akela zenekar a headliner.  Tavaly első alkalommal léptek színpadra a Metal Invázión, már akkor tudtuk, hogy ennek lesz folytatása. Idén a 30 éves jubileumi turné jegyében koncerteznek, melyből a Hűség Városa sem maradhat ki. Jubileumi műsor, jubileumi felállás! Kötelező program a hétvégére!

Az idei év nem igazán kedvez a fesztiváloknak, és úgy általában a koncertezésnek.
Magabiztosnak tűnsz, gondolom az utolsó pillanatig kitart az elhatározásotok, hogy a fesztivál meg lesz tartva.
Milyen akadályokba ütköztetek, és milyen óvintézkedésekkel készültök Covid vonalon?

Szerencsére nem ütköztünk akadályokba; ahogy mondod, magabiztosak és eltökéltek vagyunk. Mindent úgy szerveztünk és szervezünk, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Úgy készülünk, hogy a tervezett menetrend szerint lesz megtartva a rendezvény. Természetesen a szabályokat figyelembe véve vigyázunk magunkra és egymásra, ezt elvárjuk a közönségtől is. Ha októberig módosulna a koncertekre vonatkozó rendelet és érintené a fesztivált, akkor meglátjuk mit tehetünk, esetleg időpontokat csúsztatunk, vagy létszámot korlátozunk.

Kik lesznek a további fellépők a hétvége folyamán?

Pénteken a soproni prog-thrash Kaztor nyitja az estét. Utánuk a Kapuvári Morte Silmoris lép a színpadra. Jelenleg a Moby Dick Stúdióban készül a lemezük, a koncertjük gerincét az új korong adja. Utánuk a már említett Bloody Roots a headliner. Az első napot az ismert helyi RPG zenekar zárja.

Szombaton 20.00 órás kezdéssel színpadon a miskolci Atomic! Az 1983-ban alapított thrash banda először a Metal Invázión! Utánuk a budapesti power metal brigád Rebel következik. 22.00 órakor már a szervező Innistrad zenekarral daráljuk a thrasht metalt. A tavaly megjelent „A hatalom figyel” nagylemezünk után keresztelt idei turné kiemelt állomása az október 3-i koncert. Itthon, Sopronban mindig különleges érzés zenélni, ez aznap sem lesz másképp!
A fesztivál záróakkordját a 30. évet jubiláló Akela zenekar szolgáltatja.

Talán korai erről még beszélni, de mik a tervek a jövőre nézve?

Mindenképp tervezzük a folytatást , úgy gondolom már-már hagyománnyá vált szeptember végére – október elejére szerveznünk egy metalfesztivált Sopronba. Ráadásul jövőre dupla jubileum! 2021-ben  már ötödik alkalommal kerülhet megrendezésre a Metal Invázió, ráadásul az Innistrad zenekar is épp az ötödik évében lesz.

2020.10.02-03. Sopron, Hangár Music Garden

További infók a fesztivál facebook esemény oldalán és a bandmapen