Kategóriák
Hírek, interjúk, írások

TOP 5 közterületről, intézményről elnevezett debreceni zenekar

Ismeritek azt az elcsépelt mondást, hogy „ha sokat vagy egy helyen, eggyé válasz azzal”?
Ez olyannyira igaz, hogy egyes utcák, épületek ihletforrásként, sőt „keresztapaként” is szolgáltak bizonyos zenekarok esetében. Következő cikkünkben azt vesszük górcső alá, hogy Debrecenben milyen közterületek, intézmények ihlették zenekarok névadását.

Ha pedig nem tudod, hogy nevezd el a zenekarod, adunk egy tippet: ha egy utcáról vagy térről nevezitek el magatokat, könnyebben kerültök a Bandmap térképre 😀

Téglagyári Megálló

A Téglagyári megálló a Tócóvölgy és a Határ úti Ipari park találkozásánál állt.
Nem meglepő módon, az akkoriban még ott működő téglagyár megközelítésére szolgáló buszmegállóhelyet jelölte az elnevezés eredetileg. Az 1989-ben alakult blues és Jézus Krisztus Szupersztár feldolgozásokat játszó zenekar a rendszerváltás idején csőd közelbe jutó ipari egység egyik félreeső épületében találtak próbahelyet. Ez a momentum olyannyira meghatározó volt az életükben, hogy fel is vették a kultikus földrajzi hely nevét (persze az is lehet, hogy a Mirr-Murr kandúr kalandjai bábfilmsorozat kutyája ihlette a névválasztást).

A zenekar később alternatív folk -rock irányba mozdult el, és a felállás is változott, de a 2000-es évek elejéig aktívak maradtak ezen a néven. Napjainkban azonban már sem a banda, sem a megálló nincs meg, így megmaradtak az #urbanlegends kategóriában, többek közt ezen a platformon. (a zenekar tagságáról és életművéről még a Debreceni Rockmúzeum oldalán olvashatnak bővebben az érdeklődők: http://www.debrecenirockmuzeum.hu/rocklexikon/187-teglagyari-megallo )

Kálvin Tér

Debrecen főtere hivatalosan a Kossuth tér, de gyakorlatilag a szomszédságában található Kálvin tér is abszolút a város szíve funkciót tölti be. A Nagytemplom „túloldala” a méltán híres református Kollégiumra a köztük lévő szép kis parkra néz, míg mellette egyik oldalról a Püspöki Hivatal található, ahol az említett zenekar próbált évekig. Vélhetően innen a név.

A Kálvin tér másik oldala üzlethelyiségekkel, szolgáltatásokkal teli „szabadtéri pláza”, amely fontos közösségi tér, találkozási pont, korábban még olyan kultikus zenei helyek is otthonra leltek itt, mint Jazz Klub, vagy a koncerteknek is helyet adó Smirnoff Club.
A Kálvin Tér zenekar tagjainak vélhetően ezekkel kapcsolatban számos személyes élményük lehetett. Sajnos nem sok digitális lábnyom maradt fenn róluk, így csak visszaemlékezésekre tudunk hagyatkozni: egy bitang jó, ám rövid ideig létező banda volt. Még a fent említett Debreceni Rocklexikon sem tett róluk említést, mivel annak szerkesztése lezárult a zenekar megalakulása előtt. Apropó, nem kellene frissíteni ezeket a debreceni zenei adatbázisokat, hogy ne tűnjenek el remek zenekarok a feledés homályában? A Kálvin Tér története tanulságos lehet ebből a szempontból is a helyi zenebarátoknak…

Vojtina Bábszínész Zenekar

A Vojtina Bábszínház a Debrecen szimbólumaként elhíresült Nagytemplom mögött (történetesen szintén a Kálvin téren) található. A Vojtina Bábszínház Zenekar nevéből nem nehéz kitalálni, hogy kik és hol alapították a bandát. 1996 őszén a bábszínház dolgozói álltak össze, hogy színpadon idézzék fel a ’60-as ’70-es évek hazai és külföldi klasszikusait. Sajnos róluk sem őriz az internet túl sokat. Mondhatni semmit.

Hangfogó Band

A Hangfogó Band a legendás Déri téri Hangfogó Klubban alakult meg, itt próbáltak, itt adtak számos bulit, így a névválasztásnál kézenfekvő volt, hogy az „otthonuk” nevét veszik fel. Mohos Péter 1985-ben alapította a zenekart, amely változó felállásokban és intenzitásban ugyan, de mai napig aktív, sőt, Régi Csibészek Klub néven új élőzenés helyszínt indítanak idén. A klasszikus country irányából indultak, később a ’60-as, ’70-es évek slágereit vették fel a műsorukra és saját dalokban sincs hiány.
Alig fél éves klipjük debreceni városnézésre invitál.

A Hangfogó Band-ről itt tudhatsz meg többet: https://www.facebook.com/HangfogoBand

A Hangfogó Klub viszont már hosszú évek óta nem működik, pedig emlékezetes zenés-táncos rendezvényeknek adott otthont sokáig, remek lehetőséget teremtve a helyi és nem csak helyi, azóta országosan ismert, nagyszínpados zenekaroknak is a bemutatkozásra.
A Bandmap alapítója, Kovács Laci nevéhez fűződik számos itteni rendezvény megszervezése is a 2000-es években, jelen sorok írója pedig aktív zenészként koptatta ott a világot jelentő deszkákat…hajh, #régenmindenjobbvolt

Kandia Street

A fiatal, feltörekvő zenekarokat, előadókat ebben a sajátos felsorolásban a Kandia Street képviseli. Bár a Bandmapen még nincs fenn, de facebook oldalt ide is tudunk linkelni: ttps://www.facebook.com/Kandia-Street-594480091054184

Az egyszemélyes „zenekar” a dallamos pop/rap határmezsgyéjén mozog, és legutóbbi dalában a város más formációiból (Móricz(SKA), Szupersztráda) is ismert Fekete Sándor Sanza gitárossal dobtak össze egy remek feat-et. Reméljük, hogy számos ilyen rejtett kincset rejtenek még a Debreceni közterületek…

Plusz kettő

Camera 06

A Camera 06 az egykori Kossuth Egyetem stúdiójáról kapta nevét a városi legenda szerint, bár ez nem megerősített információ (de van annyira érdekes, hogy feltesszük őket erre a „térképre”)

 1985-ben alakultak, és néhány évig fontos tényező voltak a helyi zenei életben. A kor Megasztárjának megfelelő Ki Mit Tud-on is felléptek, és számos koncertet adtak, országszerte. Meglepő, de örömteli tény, hogy még a Youtubon is található róluk felvétel.

DOTE zenekar

Tagok: Bokor Tibor (basszusgitár, ének), Bokor Gyula (billentyű, ének), Bokor Attila (dob), Szalay András (gitár), Sütő Sándor (basszusgitár, 1971). A Bokor fivérek első zenekara volt 1971-75 között. A ’70-es évek eleji slágerek mellett saját szerzeményeiket adták elő. Törzshelyük az Debreceni Orvostudományi Egyetem volt, ahol a zenekar tagjainak a többsége tanult. Innen kapták a nevüket is. Később a Bokor fiúk megalakították a Colort, Szalay pedig a jazz-rockot játszó Panta Rhei nevű formációt, mindkét formáció meghatározónak bizonyult Debrecen zenei életében.

Vélemény, hozzászólás?