Kategóriák
Hírek, interjúk, írások Klipajánló

Új lemezt bevezető új klip Zion Refresh interjú

A mi kutyánk kölyke, mondhatnám, ha levéve a Bandmap sapkát, egy picit a debrecenit veszem fel helyette. Ott voltam a Zion Refresh első koncertjein, így tudom, a kezdetektől szép számú rajongótáborral büszkélkedhetnek.
Idén komoly mérfölkőhöz érkezik a csapat, megjelenik első nagylemezük, Legendák címmel, ám hallgatva az idők szavára, a 8 dal nem együtt jön, hanem folyamatosan csöpögtetik majd a nagyérdemű számára, egészen augusztusig.
Ennek kapcsán beszélgettünk a zenekar producer/MC-jével, Tajti Viktorral és énekesével Jakab Tomival.

Február 19-én élesedett az első dal, a „Minek látszol?” klipje. Nem igazán kímélitek benne az influenszereket. Miért?

TV: A korábbi dalaink inkább hétköznapibb emberi szituációkat vázoltak fel, és ezekhez adtuk hozzá a saját gondolatainkat, tapasztalatainkat, de “nem engedtük túl közel a hallgatókat” magunkhoz. A mostani anyag mind zeneileg mind szövegileg sokkal nyersebb és őszintébb, mint amiket korábban írtuk, ami igazából annak köszönhető, hogy levetkőztünk magunkról minden hátráltató koncepciót, ezáltal sokkal nagyobb magabiztossággal álltunk bele témákba – legyenek azok épp a “káros” influenszerek, de írtunk dalt a saját kudarcainkról is. Szerintem a lemez jól egyensúlyoz a mélyebb, és a könnyen emészthető dalok közt, így mindenki megtalálhatja a számításait.

JT: Azt gondoljuk, hogy fontos, hogy beszéljünk azokról a veszélyekről, melyek a social media világában a gyanútlan internetezőkre leselkednek, akik nem feltétlenül látnak a dolgok mögé – akár az életkorukból, akár a digitális érettségükből adódóan. A pandémiás helyzet is felélénkítette az online aktivitásokat, nagyobb lett a zaj, így akadhat bőven félnivaló! 🙂

Gondolom nem a „Minek látszol” az egyetlen olyan dal a lemezen, amivel terveztek kiverni néhány biztosítékot. Lehet számítani további „odamondogatásra”?

TV: A lemezen vannak még kritikus dalok, amelyekben nem fogtuk vissza magunkat, de semmiféleképpen sem akartunk egy fröcsögő lemezt írni. Ha az utóbbi években valami mellett nem tudtunk szó nélkül elmenni, arról lényegében dal született, de természetesen vannak pozitív töltettel bíró dalok is a lemezen. Szerettük volna, ha a lemez egyszerre elgondolkodtat és szórakoztat – ami szerintünk sikerült is, így a hallgatón és a szituáción múlik, hogy éppen mennyire merül el és mennyire veszi komolyan a zenei- és szövegvilágot.

JT: Én annak örülök, hogy mind a 8 dalnak olyan témája van a lemezen, ami jól leírható, ha úgy tetszik, egy elevator pitchben jól összefoglalható. Én elöljáróban a “Merülök” című dal témáját emelném ki, ami nagyon személyes, a saját magunk démonjaival való szembenézésről szól, vagy említhetném a “Játszmát” is, a 2. megjelenést a lemezről, március 12-én. Ez a gyerekkori álmainkat veti össze a magyar valósággal.

Eddig sem volt unalmasnak mondható a zenei világotok, de megsúgtátok, hogy tovább bővülnek az alapok. Erről meséljetek.

TV: A kezdetektől a Legendák lemez munkálatainak a megkezdéséig lévő időszakot mi tanulási fázisnak nevezzük. Nyilván vannak előadók, akik inspiráltak minket és szerettünk volna felnőni az ő szintjükre, így akarva/akaratlanul felfedezhetőek voltak stílusjegyek, amik más előadókra (is) jellemzőek, viszont ezek mellett mindig is volt egy “Zionos csavar”. Ezek a plusz hozzáadott elképzelések és hangzások a mostani Legendák lemezre forrták ki magukat olyan magabiztossággal, hogy ennél az anyagnál már céltudatosan tudtuk, hogy milyennek kell lennie az anyagnak, most lett csak igazán önazonos a Zion Refresh. Úgy gondolom, hogy zeneileg egy nagyon izgalmas anyagról beszélhetünk, sikerült ízlésesen különböző zenei stílusokat ötvöznünk.

JT: A Minek látszol? dalban nagyon sok hangsúlyos gitártéma található, ami a Legendák lemezen végig, és az azt követő folytatásban is markánsan jelen lesz. A fúvós szólamok (trombita, harsona) is helyet kaptak a lemezen, illetve sok csordavokált rögzítettünk, ami terveink szerint még robosztusabbá, aréna-rockosabbá teszi a hangzást. A zenekar tagjain kívül ebben segítségünkre volt Sárközy Dani (2Joints) és Illó Pisti (The Orange Sofa) barátaink is. Imádtuk ezt a napot közösen.

Amennyire tudom, ez a nagylemez régóta tervben volt. Mi volt az oka a megjelenés elhúzódásának, és miért így tálaljátok?

TV: A lemez, mint terv, már 2018-ban a Rocksztár megjelenését követően megfogalmazódott, és akkor bizonyos munkafolyamatok el is indultak, viszont nem állt össze egy egésszé. Én személy szerint sokkal intenzívebb tanulási folyamatba kezdtem zenei téren, és egyre inkább éreztem, hogy a korábbi demók minősége már nem hozza azt a szintet, mint amit most tudnánk, így például a legtöbb dal szinte nulláról lett újra építve. 2019 nyarán feldemóztuk a 8 dalt, és még akkor sem voltunk vele 100%-osan megelégedve, így 2020 azzal kezdődött, hogy egy sokkal komolyabb (házi) stúdiót építettünk, a lemezről meg minden “gyengébbnek” ítélt részt kukáztunk. Mikor minden a helyére került, beütött a COVID… A lemez végül nyáron és ősszel rögzült, télen lett keverve és masterelve. Megcsinálhattuk volna 2019-ben is a Legendák lemezt, viszont akkor közel sem ezt a végeredményt kaptuk volna – amit nagyon sajnálnánk. Egyébként nem titok, készül a folytatás is egy kislemez formájában… 🙂

JT: A zenekarral az egyik legnagyobb mérföldkövünk volt 2019-ben, hogy a Follow the Flow teltházas Akvárium NagyHall-os buliján felléphettünk előzenekarként és ekkor határoztuk el, hogy a készülő anyagot a lehető legátgondoltabban fogjuk elkészíteni, és inkább behúzzuk a kéziféket, rámegyünk a lemez aprólékos kidolgozására, ami meghozhatja az elvárt szintlépését a produkciónak. Én imádtam azt a részletekre kitérő munkafolyamatot, amit beleraktunk, mindenki a saját részeibe – legyen szó szavakról, prozódiáról, szavak végi hangokról vagy éppen hangszerelésről, hangszínekről, érzetekről. Mindez persze időbe tellett. Szerencsénkre semmilyen kiadói vagy egyéb nyomás nem nehezedett ránk, csupán a saját magunk elvárásainak kellett megfelelnünk. Persze voltak nehézségek, a saját magunk belső vágyakozásával kellett megküzdenünk, hogy “mikor jöhetnek már ki ezek a dalok”, de azt gondolom, hogy az idő és a belerakott munka megmutatkozik a végső minőségen. Emellett sokkal türelmesebbek és elfogadóbbak lettünk egymással. Én legalábbis biztosan.

Novemberben volt öt éve, hogy az első klipetek felkerült a youtube-ra. Nagyot változott azóta a világ, és nem is feltétlen a pandémiára gondolok. Tavaly bővült például a csapat, megszületett az első Zion baba. Lehet azt mondani, hogy megkomolyodtatok?

TV: Bizonyos szempontból megkomolyodtunk, ami a zenéhez való hozzáállásunkat illeti – egy igazán jól szervezett csapat lettünk az utóbbi években mind a háttérmunkák mind a színpadi megszólalásunk/megjelenésünk tekintetében, és rengeteg időt fordítunk a zenekarra, hogy minden megmozdulásunkkal egy magasabb szintre lépjünk. Gondolkodásmódunkban megmaradtunk ugyanolyan undergroundok, mint amilyenek az elején voltunk – mindent mi és a baráti körünk készít, nagyon sok minden a bizalmon alapszik, és ez egy nagyon erős zárt kör. A múltkor számoltam össze, hogy kb. hány ember dolgozhatott/segíthette a Legendák lemezt (gondolok itt minden kiegészítő tartalomra is, mint pl. egy forgatás) és körülbelül 30 embert csípőből össze tudtam szedni. Fantasztikus érzés, hogy ennyi ember letette a névjegyét a zenekar mellé és bízik a produkcióban. Visszatérve a megkomolyodásra – minden koncertünk olyan, mint egy osztálykirándulás, amire csak a rossz gyerekeket vitték el 😀

JT: Azt gondolom, hogy erőnkön felül jól szervezzük a zenekar dolgait annak ellenére, hogy keveset tudunk személyesen találkozni. Az utóbbi 1 évben nagyon sokat formálódott, hogy ki milyen háttérmunkákban vesz részt aktívan. Az online munkavégzési forma lehetőségeit eléggé kimaxoljuk a zenekarral – de néha azért összejövünk csapatot építeni is. 😀

Debrecenből indultatok, de egyre inkább mondható budapestinek a csapat. Miben jelent ez mást és mennyire sikerült beilleszkednetek a fővárosi közegbe?

TV: Szerintem a csapat pont annyira pesti, mint miskolci, vagy mátészalkai, vagy debreceni, vagy nádudvari… Szeretnek zenekarokat lokalizálni, és hogy “ki hova tartozik”, szerintem mi “mindenkié vagyunk, és senkié sem”, minden lokálpatriotizmusom ellenére. A pesti zenei szcéna sok eséllyel kecsegtet, de egy nagyon túltelített piac is egyben, nagyon nehéz kitűnni. A legfontosabb feladat számunkra, hogy minél többet, és minél nívósabb helyeken tudjunk fellépni a következő években.

JT: Mindannyiunknak megvan a debreceni kötődése, majdnem mindannyian itt is születtünk, és a zenekar központja is Debrecen. Budapesten is igyekszünk kihasználni a lehetőségeket, pl.: több klipünk is itt forgott, és fog is még. Többen Pesten is élünk, így Debrecen után itt a 2. legnagyobb az aktivitásunk. Szerencsére többször sikerült a keleti régión kívül pest megyében és a fővárosban, dunántúlon, Győrben többször is koncerteznünk, nagyszínpadokon is nyitósávokban.

Végül arra lennék kíváncsi, hogy látjátok, mit hozhat nektek a Legendák lemez? Sikerül vele a magyar popkultúra meghatározó zenekarai mellé felzárkózni, ahogy azt a terveitek között megfogalmaztátok?

TV: Ez a magyar popkultúra szerintem nagyon tág fogalom lett mostanra, nyilván vannak jól menő előadók, akik mellé szeretném feltenni a nevünket, ugyanakkor ha rápillantok egy youtube trendingre, akkor már nem feltétlenül ez a helyzet – pedig az is az ún. “magyar popkultúra” része. Szeretném, ha a lemez nagy tömegekhez eljutna anélkül, hogy bárkinek is lefeküdnénk vagy bármiféle elvárásnak megfelelnénk – ugyanakkor nem leszek boldogtalan, ha egy szűkebb, de annál értékesebb közösség alakulna ki a lemez hatására. A mai világban, hogy írsz egy jó lemezt az alap. A többi az körítés, jó nagy adag marketing és talán még több szerencse, így nehéz megjósolni, hogy mi sülhet ki belőle. Én abban bízok, hogy a lemez megtalálja majd a közönségét, illetve hogy minél hamarabb élőben is eljátszhatjuk majd a dalokat.

JT: Én remélem, hogy a lemez felrak minket a magyar élő zenekaros alternatív hip-hop stílusban a zenerajongók, koncertre/fesztiválra járók és szervezők térképére (hehe érted, “Bandmap-jére” 🙂 ) és zeneradarjára. A folytatás pedig rajtunk múlik, a Legendák lemez utánra már tervezzük a következő kislemezt!

ZION REFRESH
Youtube / Spotify / Instagram / Facebook / Bandmap

Vélemény, hozzászólás?