Kategóriák
A nap bandája

The Beans

The Beans (Pécs)

(forrás: The Beans facebook oldal)

Pécsre szűkítve a térképünket jelenleg 11 zenekari pin képviseli a sokszor emlegetett, példaértékű helyi undergroundot.
A The Beans már köztük van. Idén februárban tette térképre Vida Áron, a zenekar énekes-gitáros frontembere, mozgatórugója és fix pontja.
Facebook névjegyükben érdekes stílusmeghatározást találtam:
The Beatles on a shitload of cocaine

Ez persze nem azt jelenti, hogy a The Beans egy valag kokain társaságában Beatles dalokat interpretál, inkább csak utalás arra, hogy a 60-as évek muzsikája a 90-es évekével keveredik. Találóbban is megfogalmazzák ezt egy 2016-os Recorder villáminterjúban:

“Hatások: A Beatles seggbekúrta a Nirvanát. Olyasmi körülbelül, mint Ty Segall. “

vagyis a figyelmes hallgató felfedezheti dalaikban a ’90-es évek grunge-zúzását a ’60-as évek dallamosságával vegyítve, a ’70-es, ’80-as évek gitárzúzós, punk életérzésével kiegészítve. 

Mindez pedig elsősorban a bevezetőben említett frontemberhez köthető, szinte egyszemélyben, hiszen 2015-ös megalakulása óta a The Beans számos tagcserén esett át, a stabilitását pedig egyértelműen Áron kitartása adja, akinek van egy The Beans a fejében, és elvárja, hogy ehhez a mindenkori tagok igazodjanak. Ez az évek és a tagcserék folyamán nyilván csak erősödött, de persze ne diktatúrát gondolj mögé, épp csak mindenben ő mondja ki a végső szót. Nincs ezzel baj.

(forrás: The Beans facebook oldal)

2015 tehát az indulás éve, az első “koncert” egy Kikeltetős tehetségkutató elődöntőjében volt, mondhatni visszafogott sikerrel.
De ez nem szegte kedvüket, és 2016 nyarán megjelentették első albumukat. A 12 számos Glitch kifejezetten pozitív fogadtatásban részesült és megalapozta az elkövetkező éveket.
A lendületet mi sem mutatja jobban, mint az, hogy 2017-ben elnyerték a Hangfoglaló induló előadói alprogramjának 2 milliós támogatását egy újabb lemez elkészüléséhez és annak promóciójához.
Ez lett a 2018 legvégén megjelent King Fuzz, melynek 9 dalával újra “páros lábbal száll bele a közízlés langyos pocsolyájába” a pécsi banda (via Rockstar)

(forrás: The Beans facebook oldal)

A 2019-es év a lemez bemutatásával, országos és külföldi turnéállomások egymásutániságával telt.
Ja, nem.
Év elején volt két buli, egy a Dürerben, meg egy Pécsett a Nappaliban, illetve áprilisban adták hírül a fb. oldaluk hírfolyamában, hogy első klipjük, a “Tilted Towers” túlcsordult a 10k megtekintésen (azóta már 31k), majd hosszú csend a falon, egészen októberig, amikor 4 koncertes borítókép került az oldaluk fejlécébe és ráadásul e négy buliből is kettő elmaradt. Ha hinni lehet a bejegyzésnek, a győri bulit pl. azért kényszerültek lemondani, mert nem volt pénz eljutni odáig.
Ha ez igaz, akkor gondolom a debrecenivel is ez lehetett a helyzet.

(forrás: The Beans facebook oldal)

Ehhez képest 2020 erősen indult, hiszen januárban kötelező Made In Pécs fellépésen túl eljutottak Prágába és Brno-ba, és volt még egy budapesti (Edison Bar & Ink) koncert is, majd a következő, szintén fővárosi (Gólya) buli márc. 19-én már a Covid-19 dugájába dőlt… A többit meg tudjuk.

Végére érve a pécsi underground egyik igazi üdvöskéjének rövidke bemutatásán, marad a szokásos klip, ami április 12-én élesedett a youtubeon, és a cseh miniturné legszebb pillanatait mutatja meg egy új dal, a “Way I Walk Alone” aláfestésében.
Ha már facebook bejegyzések, erősen említésre érdemes, hogy a KMDB Recordings segítségével 3 számos rövidke stúdiókoncertet rögzítettek, amit ITT találsz. 😉

Ez pedig itt a “Way I Walk Alone“, és a cseh kiruccanás. KATT ↓

———————————————————–
A nap bandája rovat stílustól, ismertségtől, körömtisztaságtól, kortól, nemtől, igentől függetlenül (majdnem) minden nap bemutat egy zenekart, vagy előadót a már térképünkön lévők közül.
Ha szeretnéd, hogy a te zenekarod is nap bandája legyen, első lépésként tedd térképre!

Csatlakozni itt lehet → bandmap.hu/intro
Ha csak ránéznél → bandmap.hu
Támogasd a bandmap fejlesztését → patreon.com/bandmap

Vélemény, hozzászólás?