Kategóriák
A nap bandája

Expired Passport

Expired Passport (Trhová Hradská / Vásárút – Szlovákia)

1998-ban, pozsonyi fiatalokból, egy sulizenekar romjain alakult meg az Expired Passport. Nem tegnap volt.
Kezdetben, mint a legtöbb csapat, feldolgozásokat játszottak, majd szépen elkezdtek íródni a saját dalok. Elsősorban a hetvenes évek elejei hard rock és a progresszív rock volt rájuk hatással, no meg az akkoriban modernnek számító grunge. Ebből kialakult a saját stílusuk melyet ők szubjektív hard rockként jellemeznek.
A szövegek általában a jelenkori társadalom és az emberi kapcsolatok problémáiról szólnak, olykor némi élccel és humorral, máskor érzelmesebben, de van úgy, hogy direktebb fazonírozással.

22 év igencsak szép kor egy zenekar életében. Az Expired Passport ez idő alatt Prágától Bécsen át Királyhelmecig számtalan színpadon megmutatta magát. Nyilván Budapesten is. Kétszer pl. a Szigeten.
2005-ben jelent meg első lemezük, Kreatika címmel és 11 számmal. Bár jó kritikákat kapott, de nem túl szerencsés módon a lemez megjelenése után nem sokkal az akkori énekes és a basszeros is leköszönt, így a promóció helyett az újraszervezés volt előtérben.
Tagcserékben később sem volt hiány, de 22 év alatt ez természetesnek mondható.
Ezzel kapcsolatban pl. ritkán látott, szimpatikus megoldás, hogy a facebook névjegyükben az összes volt tagról megemlékeznek.

2014-ben jelent meg második lemezük, a ZOO, melynek lemezbemutatója (és keresztelője) Budapesten volt. Az albumnak két keresztapja is volt, Török Ádám (Mini, RABB) és Takács „Taki” László (sokak által ismert és kedvelt hangtechnikus).

A legutóbbi fb bejegyzésük (jan. 18.) két fontos információt közöl. Az egyik, hogy énekesnőjük 30 éves lett (kis matekkal kijön, hogy 8 volt a banda indulásakor), illetve, hogy hosszú téli álmukból ébredezve valami újjal terveznek előrukkolni, ami az ilyen bejelentéseknél hanganyagot jelent általában. No de majd kiderül.

Addig is szóljon egy dal a ZOO-ról, stílszerűen az „Állatkert”, melynek szövege elsőre nem feltétlenül „a jelenkori társadalom és az emberi kapcsolatok problémáiról” szól, ugyanis javarészt különböző állatfajok vannak felsorolva, de aztán megjelennek köztük az emberek is…

KATT!
Osztani ér!

_______________________________________________________
Ha szeretnéd, hogy a te zenekarod is nap bandája legyen, első lépésként tedd térképre!
Csatlakozni itt lehet: bandmap.hu/intro
Ha csak ránéznél: bandmap.hu/beta

Vélemény, hozzászólás?