Kategóriák
A nap bandája

Stonecrops

Stonecrops (Marosvásárhely)

Nem győzzük eleget hangoztatni, mennyire jóleső érzés látni, hogy határon túli magyar zenekarok is kezdik felfedezni a bandmapet.
A Stonecrops két hónapja tette térképre magát, ezzel megduplázva a marosvásárhelyi bandák számát. Alternatív és blues rock mellé a pszichedelikus és retro rock címkék kerültek a stílusmeghatározásukhoz, ami esetükben is inkább irányadó, semmint szigorú kereteket közé szorító skatulya.

Korábbi zenekaraik – The Old School Experience és The Other Side – kifáradása után a dobos és az énekes úgy döntött, duóban folytatják tovább. Mivel a dob-ének kombó nem túl szerencsés párosítás, a dobos leporolta 10 éve – egy baleset okán – szögre akasztott gitárját és 2016-ban énekes-gitáros duóként megalakult a Stonecrops.
Eleinte feldolgozások játszották a főszerepet, majd szép lassan saját dalok is születtek, melyekhez inspirációt a Pink Floyd, Neil Young, Beatles, Black Sabbath adtak. A kezdeti lendület egy 14 számos albumot eredményezett (Beginnings), melyen 11 feldolgozás mellett már 3 saját dal is hallható.

A dalok aztán kinőtték a duó adta kereteket és teljes zenekart követeltek maguknak. 2017 májusában már a kiegészült felállással vonult stúdióba a csapat, hogy Várj címmel és 10 saját dallal rögzítsék a Stonecrops első önálló albumát, mely

… főleg azoknak fog bejönni, akik szeretik a különböző műfajok karcosabb elemeinek finoman adagolt kombinációját, illetve a gyökerekhez való rendszeres visszanyúlást.

A Várj című album fizikai valójában egyébként csak 2018 őszén látott napvilágot, nagyjából egyidőben egy gitáros cserével. Persze a két dolognak nincs túl sok köze egymáshoz.
Ha már tagcsere, a bandmap biográfiájuk szerint 2020-at egy nagyobb átalakulással kezdték, hogy pontosan milyen posztokon történt változás, erre még a facebook hírfolyamukban sem találtam egyértelmű nyomot, de beszédes infó, hogy a fotókon a korábbi 5 helyett immár csak 4 tag látható.

Elérkezve a facebook hírfolyamukig, és 2020-ig nem merülök el az idei év slágerében (Covid-19), csupán annyira, hogy eláruljam, őket épp stúdiózás közben érte a karantén, s így a tervezett albumuk (Szinesztézia) felvételei is megtörtek kissé. Épp tegnap jelentették be, hogy végre sikerült sikerült mind a 10 dalt rögzíteni és hamarosan lemezbemutató is várható. Online (a helyzetre való tekintettel)
Ennek részletei hamarosan kiderülnek. Ahogy írják, a következő napokban azon munkálkodnak majd, hogy “tökéletes legyen a helyszín, a díszlet, a fény, a hely, az idő, a kedv… stb…”
Az új lemezük megjelenése köré intenzív “merch” kampányt (póló, bögre, kulcstartó) is kerekítettek, kiemelve a borító hand made rajzolt voltát.

Mivel a Szinesztézia dalai közül néhány már elérhető youtube-on, mi sem természetesebb, hogy ezek közül kapsz ízelítőt a Stonecrops munkásságából.
A “Selyemruha” jön itt most, KATT ↓

———————————————————–
A nap bandája rovat stílustól, ismertségtől, körömtisztaságtól, kortól, nemtől, igentől függetlenül (majdnem) minden nap bemutat egy zenekart, vagy előadót a már térképünkön lévők közül.
Ha szeretnéd, hogy a te zenekarod is nap bandája legyen, első lépésként tedd térképre!

Csatlakozni itt lehet → bandmap.hu/intro
Ha csak ránéznél → bandmap.hu
Támogasd a bandmap fejlesztését → patreon.com/bandmap

Vélemény, hozzászólás?