Kategóriák
A nap bandája

Stabbed

Stabbed (Budapest)

Van rá példa, de roppant ritkán tudatos egy-egy nap bandája időzítés.
Most sem az, de akár lehetne is, mert a Stabbed fb. oldalán barangolva kiderült, az első koncertjük épp tegnap 4 éve, ’16.03.04.-én volt a KVLT BP színpadán, egy hónappal bemutatkozó anyaguk, a Submerge EP megjelenése után.

2012-13 fordulóján Székesfehérváron, egyszemélyes projektként indult a sztori az akkor még instrumentális ambient rock stílussal próbálkozó Kecskés Attila által, melynek emlékét egy 6 számos demó őrzi.
Elég hamar tudatosodott benne, hogy dalai többet érdemelnek, ám a csapatösszeállítás nem volt egyszerű (sosem az). 2015-ben, jó másfél-két éves tagkeresés után indult el zenekarként a Stabbed.
Erről 2017-ben így nyilatkozott:
„Volt pár pontatlan és szarul megszólaló demóm, csapongó, kiforratlan témákkal, őszintén szólva akkor én sem szálltam volna be szívesen ebbe a zenekarba. Emellett úgy vettem észre, hogy szeretnek a zenészek „beleülni a tutiba”, beszállni olyan bandába, ami egy jól bejáratott stílust játszik… A Stabbed ehhez képest rámegy a vékony jégre egy tankkal, nincsenek korlátok, vagy szigorúan meghatározott keretek.”

Naigen, ez a stílus dolog sok esetben okozhat fejtörést. Náluk sem egyszerű. Magukat valahova a post-, a prog-, a death, a groove, és a sludge metál metszetébe teszik.

A koncertezést nem viszik túlzásba. De ha igen, nem fogják vissza magukat az arcletépésben.
Székesfehérvár – Budapest tengelyen mozognak leginkább, de egyszer-egyszer megmutatták már magukat Komlónak, Pécsnek, Szegednek, Egernek, Győrnek, Komáromnak, Dunaújvárosnak, Abaligetnek is.
Biztos, hogy van még bennük ilyen irányú szándék, szóval ér náluk kopogtatni, pl. cserekoncertezési ajánlatokkal.

2016-ban jelent meg tehát a bemutatkozó EP, a Submerge, melyet 2017 tavaszán nagylemez követett Long way down címmel.
Idén jön a folytatás. Pontos dátum még nincs, de hamarosan várható a Stabbed új EP-je, a Never Here, melyet már némiképp új felállásban (új énekes és basszeros) rögzített a banda, az előző lemezhez hasonlóan a szegedi Miracle Sound falai között, Vári Gábor (Dystopia) gondoskodásában.

Az új kislemez beharangozójaként tavaly 3 klip is megjelent. Közülük kettő decemberben, két egymást követő nap (dec. 27-28) debütált.

Jöjjön itt most a Tolaris igazán igényes szövegvideója, melyről a Stabbed dobosa és egyben szövegírója Potkovácz Márk ekképp nyilatkozott:
„Az EP dalai közül a Tolarisszal szórakoztam a legjobban. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha ezt a tőlünk amúgy is radikálisan új, tehervonat dalt még jobban kiforgatnám magából egy afféle Bonnie és Clyde jellegű dekadens szerelmes sztorival. A NIN Deepjével és Marilyn Manson Heart-Shaped Glasses c. dalával az agyam hátsó rekeszeiben egy ilyen toxikus őskáosz párkapcsolatot írtam meg, ami feléget mindent és mindenkit maga körül, egészen addig, amíg meteorként nem csapódik a szalagkorláton túli szakadékba. Ezek után külön meglepetésként ért, mennyire illik az egész szöveg David Lynch Lost Highway filmjének a sztorijára, ami szintén kiapadhatatlan inspirációs forrás nálam.”

Ezittaz, KATT!

Osztani ér!

_______________________________________________________
Ha szeretnéd, hogy a te zenekarod is nap bandája legyen, első lépésként tedd térképre!
Csatlakozni itt lehet: bandmap.hu/intro
Ha csak ránéznél: bandmap.hu/beta

Vélemény, hozzászólás?