Kategóriák
A nap bandája

S.O.O.T.

S.O.O.T. (Érsekcsanád)

Érsekcsanád község Bács-Kiskun megye délnyugati részén fekszik. A község az 51. számú főút mentén található, Budapesttől délre 151 km, Bajától északra 10 km távolságra. Nevezetességei a1810-ben épült református, és az 1892-ben épült római katolikus templomok, valamint a 2015 év végén Távol című dalával debütáló S.O.O.T.

Nnaigen, a bemutatkozást ők sem viszik túlzásba a bandmapen. 🙂

” egy zenei formáció, ami az egyikük elvakultságát követi. “

Tény viszont, hogy mindez mégis nagyon beszédes.
A történet valahol 2005-ben kezdődik, amikor Kollár Ádám gitáros dalszerző – otthagyva korábbi zenekarát – saját érzéseinek életre keltéséhez felkérte barátait, hogy közreműködjenek a felvételek során.
Ebből lett a QvA projekt, mely egy közel 40 fős baráti társaság alkotói közössége. Volt.
2005-ben First, majd 2007-ben Questions versus Answers címel adtak ki lemezt az összesen 22 dalal meglehetős termelékenységről téve tanúbizonyságot.
Aztán hosszú, néma csend.

…egészen 2014-ig, miután hősünk kalandos útkeresések zsákutcáiból visszatért, újra kézbe vette a gitárt és barátainak telefonjai is hamarosan megcsörrentek.

Ennek eredménye lett a S.O.O.T., mely mozaikszóként a Stay Out Of This kifejezést takarja, önálló jelentésében (soot) pedig kormot talász, ha rákeresel az angol szótárban.
A S.O.O.T a QvA idején megszokott munkarend szerint az Ádám által megálmodott témák, dalok vendégzenészek, vendégénekesek közreműködésével nyernek alakot.
A S.O.O.T. érában e folyamat elsőszülöttje a 2016-ban megjelent Stay Out Of This lemez, mely 9 dalt tartalmaz 6 énekes előadásában.
A szakmai kritika, a visszajelzések pozitívak voltak a zenével és a kezdeményezéssel kapcsolatban, így nem volt megállás és 2018-ban egy 3 számos EP-vel jelentkeztek, ami a Laku Noć (horvátul – jó éjt) címet viselte és ekkor tűnt fel először köztük énekesként Horváth István, Pityesz, akihez a rendszerváltás utáni magyar könnyűzene két súlyos és mára már klasszikusnak számító albuma ( FreshFabrik – Drive My Hand és a Neck Sprain – Heavyweight 3rd Round) fűződik.
Pityesz egészségügyi okokból hosszú időn át kényszerült csendre, így különös hangsúllyal bír, hogy ezen az EP-n egy szám erejéig újra leüvölti a hallgató fejét. Meg azóta még háromban, de ne kapkodjunk 🙂

2017 magasságában kezdett belső-külső igénnyé egyaránt válni, hogy a projekt jelleg megtartása mellett egy élőzenés formációval, koncerteken is előadják a dalokat, hiszen koncerteken él igazán egy dal.
Az erre irányuló próbálkozások azonban még kissé szárnyaszegettek. Az első (‘17.07.23) és a legutóbbi (‘20.06.13) koncertjükkel együtt eddig összesan 6 dátum figyel az eseménynaptárjukban, ami testvérek között is van még hova fokozni.
Igaz, brutálisan nehéz lehet összehozni a rendszeres próbákat, amik így jóformán a fellépések előtti repertoárátfutásra korlátozódnak.
De a szándék megvan, az idei év meg amúgy sem a koncertek éve.

Annál inkább új albumuk a Second Opportunity Or Trouble megjelenésének éve ez. A szintén S.O.O.T mozaikszóval rövidíthető album 9 dalt és egy outro-t tartalmaz és már a felvétel körülményei is messze túl mutatnak az átlagon, hiszen igazi multistúdió anyag.

“A dobokat jelen esetben Budapesten vettük fel Farkas Krisztián és Gerő András Péter társaságában és Bogdánffy ‘Bogi’ Csaba editálta Orosházán. A pengetős hangszereket a mára Korom stúdióra keresztelt dolgozószobámban vettük fel Gillián Péterrel, aki a jelen anyag basszusgitárosa. Az énekeket Budapesten, Kecskeméten és Érsekcsanádon rögzítettük. A lemez keverése az Origo stúdióban, Budapesten, Cserny ‘Bogi’ Kálmán  gondozásában készült el, Horváth István ‘Pityesz’ és jómagam segédletével. A BánaToska című dal énekeit Kecskeméten, Kiss József (Nova Prospect) otthonában és vezényletével rögzítettük , míg a Rubicon esetében Gajda Mátyás (Fish!) a Subway stúdióban rögzítette Budai Petur hangját. Köszönet mindkettejüknek az önzetlen segítségért! A Hello Goodbye! és az Omni-light dalokon kívül, amik Pesten a Pinewood stúdióban kerültek felvételre, a többit Érsekcsanádon, az otthonomban vettük fel.”

forrás: metal.hu – Kollár Ádám interjú

…és újfent szinte minden dalhoz más-más énekes kölcsönözte a hangját. Kivételt Pityesz képez, aki, mint fentebb is említve volt, 3 dalban is hallatja csilingelő hangját. 🙂

De már csak azért sem egy ilyen dal jön – így muszáj lesz rákeresned -hanem a néhány napja youtubeon debütált “BánaToska” klipje, mely a Nova Prospect énekesnőjével, Besnyő Gabriellával kicsit lágyabb vonalat képvisel 🙂

Ezittaz, KATT! ↓

———————————————————–
A nap bandája rovat stílustól, ismertségtől, körömtisztaságtól, kortól, nemtől, igentől függetlenül (majdnem) minden nap bemutat egy zenekart, vagy előadót a már térképünkön lévők közül.
Ha szeretnéd, hogy a te zenekarod is nap bandája legyen, első lépésként tedd térképre!

Csatlakozni itt lehet → bandmap.hu/intro
Ha csak ránéznél → bandmap.hu
Támogasd a bandmap fejlesztését → patreon.com/bandmap

Vélemény, hozzászólás?