Kategóriák
A nap bandája

IATR

IART (Budapest)

Zsüd tegnapi bemutatóján felbuzdulva ma az elektronikus stílusokra szűrtem rá a bandmapen, kíváncsi voltam, milyen zenekarokat találok most ezen a vonalon. Tetszett a találati lista… 🙂
Az IATR ( I am the Ritual ) neve fogta meg a szemem, így ma róluk lesz szó.
Bár stíluscímkéik között megtalálható a downtempo, az ambient és a drum and bass is, de én legfőképp a pszichedelikus rock polcra tenném őket, ha lennének ilyen polcaim.

Nem lehet rájuk fogni, hogy hebrencs meggondolatlansággal vágtak bele zenekari létezésbe.
2014-ben egy napfordulós elvonulás alkalmával fogalmazták meg, ki mit vár a közös zenéléstől, és innen is datálják magukat, ekkor még instrumentális trióként, ám “Földi léptékben szinte mérhetetlen számú kísérletezgetéssel és gyakorlással eltöltött idő” telt el, mire az IATR zenekar végre készen állt arra, hogy színpadra lépjen, immár női énekkel kiegészülve.

forrás: zenekari facebook archívum

Persze amúgy legalább az idő mindenképp mérhető, hiszen 2017 szeptember 9-én volt az első varázslatos hangulatú “privát” koncertjük, melyet egy bodywork csapattal kiegészülve igyekeztek közösségi rituálévá alakítani. Ez a légkör azóta is részét képezi a fellépéseiknek, melyek az idei évtől speciális LED fényrendszer és 3D mapping technikákkal különleges látványvilággal gazdagodtak.

„A célunk egyfajta pozitív változási hullám átadása, melynek az alapja az egyén, és a csúcsa a közösség. Hisszük, hogy a zene olyan energiákat tud közvetíteni, amik akár a társadalomra is hatással lehetnek.”

via Keret

A napfordulós elvonulás fontos eleme az előző blokknak, ugyanis rávilágít a csapat életlátására, lelki berendezkedésére. Közérthetően ilyenkor a spirituális jelzővel szokás ezt jellemezni, ám elcsépelt és sokak számára pejoratív jelentése miatt mégsem túl szerencsés.
De aki érti, érti. 🙂

forrás: zenekari facebook archívum

Szóval az indulásuk után 3 év telt el az első koncertig és még kettő mire az első lemezük megjelent, mondhatni két darabban, hiszen egymáshoz szervesen kapcsolódó két kislemezt adtak ki 2019-ben.
Az első EP négy dallal Out of The Maze címen tavaly márciusban jelent meg, majd decemberben követte As Above, so Below, újabb négy experimentális-pszichedelikus space rock dallal.

A második EP egyik dalához, a “7 Steps To Eternity “-hez készült első videóklipjüket azonnal meg is nézheted. Elöljáróban hozzá még csak annyit, hogy a klipet maga a zenekar gitáros-frontembere vágta (egyébként az volt a vizsgamunkája a MOME-n), ráadásul a drónfelvételekért, a forgatókönyvért és a rendezésért is ő felelt.
A klipben a fentebb már említett, táncterápián alapuló, csoportos önismereti szeánszokat tartó Bodywork társulat hangsúlyos szerepet kapott, maga a videó pedig az őszi napéjegyenlőségre hangolva szeptember 22-én, 15:30-kor jelent meg.

forrás: zenekari facebook archívum

Jaigen, és fontos infó, hogy az IART idén ismét trióvá zsugorodott egy időre, ugyanis énekesnőjüket anyai teendők szólították el a színpadtól.

No, de most már tényleg jöjjön a “7 Steps To Eternity “
Saját szavaikkal:

“Elsősorban azoknak ajánljuk, akiknek affinitásuk van a misztériumok iránt, másodsorban, akiket érdekel a lelki fejlődés útja, szerintünk ők tudnak legtöbbet meríteni ebből az alkotásból.”

Ezittaz, KATT! ↓

———————————————————–
A nap bandája rovat stílustól, ismertségtől, körömtisztaságtól, kortól, nemtől, igentől függetlenül (majdnem) minden nap bemutat egy zenekart, vagy előadót a már térképünkön lévők közül.
Ha szeretnéd, hogy a te zenekarod is nap bandája legyen, első lépésként tedd térképre!

Csatlakozni itt lehet → bandmap.hu/intro
Ha csak ránéznél → bandmap.hu
Támogasd a bandmap fejlesztését → patreon.com/bandmap

Vélemény, hozzászólás?