Kategóriák
Hírek, interjúk, írások Kelet Underground

TRIDENT: megjelent az új lemez!

A TRIDENT vadonatúj, 15 nótát tartalmazó albumával a „Beat”-tel debütált 2020. október végén. Hogy mi inspirálta a dalokat és mi történt a zenekarral az elmúlt időszakban, megtudhatjátok ebből a beszélgetésből…

Beszélgetőpartnerek
Demeter Zoltán – gitár (D.Z.) / Papp Norbert – ének (P.N.) / Papp „GEZBEE” Zsolt – dob (GZS.)
Nem volt jelen: Kahut János – basszusgitár

Mi történt veletek az elmúlt másfél évben?
D.Z.: Összerázódtunk és felvettük a most megjelenő vadonatúj albumunk 15 dalát. Hosszú folyamat volt ez, amibe sok nehezítő körülmény is közbeszólt, hogy csak a járványt említsem.
P.N.: Érdemes még megemlíteni azt is, hogy tavaly 6 koncertünk volt, amiből hármat a Clue zenekarral adtunk egy közös miniturné keretében. Ezek a bulik szerintem kellettek ahhoz, hogy összecsiszolódjunk, na és hogy élőben is bizonyíthassuk, van létjogosultsága a Tridentnek a jelenlegi formában is. Az első
fellépés még nem sikerült valami fényesen a részemről, nagyon izgultam, nem találtam a helyem a színpadon, és ezt sajnos a közönség is észrevette. Szerencsére a többi koncertre már nem görcsöltem rá ennyire, idővel egyre felszabadultabb lettem, a legutóbbi Roncsbáros szereplést pedig első perctől az utolsóig imádtam.
GZS.: Ez idő alatt sokat foglalkoztunk a hangzással, a hangszereléssel annál is inkább, mert különböző hangulatú és stílusú dalok születettek, melyek más-más megszólalást igényelnek. Bizonyos dalokat,- mint már az EP-n is – női vokálok színesítenek. Ökrös Bea személyében megtaláltuk azt az embert és hangot, amitől bizonyos számok kiteljesedtek, hangulatilag és tartalmilag teljes egésszé váltak.

Már meghallgathattam a jóvoltotokból a teljes albumot és úgy érzem, hogy az énekben és a zenében is kísérletezőbb lett a „Mindenen kívül” EP-hez képest. Szerintetek is így van?
D.Z.: Próbáltunk mindent elengedni és közben mindent befogadni. Nagy hatással volt rám Flea (Michael Peter Balzary – RHCP basszusgitárosa) egyik mondása, miszerint a RHCP tagjának lenni annyi, mint szabadnak lenni. Hát valahogy így próbáltuk összehozni ezt az anyagot. Határ nincs és korlát sincs. Minden alkotó fantázia szabadon folyhat gát nélkül. Nincsenek extrém végletek, de egy dal megszületésénél csak az számít, hogy a téma jó vagy nem. Nem akartunk semmilyen klisét vagy skatulyát magunk köré pakolni. Jó dalok legyenek, ez volt az egyetlen cél.
P.N.: Ehhez elsősorban az kellett, hogy ne ijedjünk meg az újtól, a szokatlantól. Nem jelöltünk ki csapásirányt, ugyanakkor az adott dal születésekor elsődleges szempont volt, hogy magunkénak érezzük, magunkévá tudjuk tenni. Nem baj, ha egy zenei vagy szövegi megoldás egy addig nem ismert oldalunkat mutatja meg, netán pont az ellenkezője annak, amit várnának tőlünk, de mindenképpen legyen hiteles és őszinte.
GZS.: Az albumon 15 különböző hangulatú szám van, melyek nagyon jól kiegészítik egymást. Nem feltétlen kell egyben meghallgatni, mert bizonyos emberek számára egyszerre talán túl soknak tűnhet, de később összeérik a hallgató fejében és kialakul a nagy egész. Az, hogy a dalaink ennyire változatosak, – ahogyan említetted „még kísérletezőbb”, azt is eredményezte, hogy a különböző hangulatok hatására Norbi lúdtollából is olyan dolgok jöttek ki, amik eddig még nem. Ez mindenképpen nagyon jó hatással van a dalaink összességére és a jövőre nézve is bíztató.

Mi inspirálta a dalokat?
D.Z.: Egyszer csak létrejön valami, megszületik, ki tudja, hogy van ez? Sohasem görcsölök rá. Kezembe veszem a gitárt és vagy jön valami, vagy nem. Nem tudom befolyásolni, nem tudok rágörcsölni. Akkor inkább leteszem. És hopp a következő pillanatban felveszem, és csak úgy jön valami. Teljesen felfekszem a vízre és hagyom, hogy vigyen a folyása. A pillanatnyi hangulatok szülnek mindent, amit az ember az élete során magába szív abból jön létre. Például az album nyitószáma kb. 10 perc alatt megszületett úgy, hogy a próbahelyen felvettem a gitárt, elkezdtem játszani a riffet, ami abban a pillanatban minden előzmény nélkül született. Zsolti meg rögtön hozta rá a dobot és szinte változtatás nélkül létrejött maga a dal.
Így született annak idején a „Megöl a hideg” is.

Hol vettétek fel az anyagot és hol végeztétek az utómunkálatokat?
D.Z.: A felvételek a zenekar próbatermében készültek, a mastering/keverés a SoundSet Studioban Gyarmati Balázs áldásos tevékenysége által. Ezúton is ezer köszönet Balázsnak!
GZS.: …és köszönjük a türelmét is! 🙂
A felvételeket és a keverésre való előkészítést, mint ahogyan a „Best Of…”– és a „Mindenen kívül” EP idején is én végeztem. A stúdiózás alatt kikísérletezett hangzás jó alapanyagnak bizonyult, az utómunkálatokkal teljes mértékben elégedettek vagyunk, azt halljuk a lemezen, amit szerettünk volna. Mindig törekedtünk az egyéni hangzásra, és meg is van. Korábban is elismerő visszajelzéseket kaptunk a sound tekintetében, amit az új album kapcsán is garantálhatunk.

Októberben már debütált két nótátok is az „Útvesztő” és az „Otthon” szöveges videó formában. Miért ezt a két dalt választottátok?
D.Z.: Próbáltunk olyan dalokat kiválasztani, amiről úgy gondoltuk, hogy a legszélesebb réteg által befogadható, elfogadható lesz. Mindenesetre nehéz belülről. A „nagyoknál” szakemberek választják ki mi legyen a bemutatkozó vagy promó dal. Jobb rálátásuk van kívülről, mint a zenekarnak. Többen mondták – család -, hogy nem ezeket választották volna de hát úgysincs olyan, hogy mindenki kedvére teszel.

Miért lett éppen a „Beat” az album címe? Milyen jelentést hordoz számotokra? Mit szeretnétek ezzel a szóval üzenni?
D.Z.: Üzenni semmit. Itt szó szerint kell érteni. Beírom a fordítóba, és amit kiad rá az mind igaz rá. Ütem, ütés, ritmus. Végül is ezekből (is) áll a zene a dallamok mellett. Úgyhogy ez „csak” 15 dal, ami ütemekből és ritmusokból áll, és ugyanazt jelenti Vietnámban mint Belgiumban. Nyilván nem arra vonatkozik, hogy ez a ’60s évek beat zenei stílusa. Vagy valami intellektuelleskedő mamuszcipős bölcsészkedés lenne. 🙂

A borítón elég hosszasan el lehet időzni, elég mozgalmasra sikerült. Ki készítette és honnan jött az ötlet?
GZS.: Zoli ötlete volt az alap kép, amiről ő tud többet mesélni…
D.Z.: Egyszerűen csak nagyon megtetszett a kép. Már nagyon régóta szemeztem vele. Semmiképpen sem akartunk valami nagyon-nagyon izzadságszagút, vagy nagyon egyértelműt. És, hogy „ne csak” felhasználjuk, jött az ötlet hogy mi lenne ha mi is ott lennénk a képben? És innentől minden ment a maga útján. Szerintem tök jópofa. 🙂
GZS.: …Zoli már talán egy éve, hogy felvetette borító terv ötletként, agyaltunk is rajta rendesen, míg végül ráképzeltük magunkat és így totálisan „összeállt a kép”. A borító a végleges formáját Kogyilláné Halics Szofi rólunk készített fotói segítségével Szilágyi Pisti barátunk által nyerte el. Nagyon elégedettek vagyunk vele, igazán ütős lett. 🙂

Kerestetek kiadót vagy magánkiadásban jelent meg a lemez?
GZS.: Az album szerzői kiadásban jelent meg, a digitális terjesztést régi, megbízható partnerünk az EZSMUSIC csinálja, ma már kb. 200 digitális áruházból tölthető le a világ minden tájáról.
P.N.: Egy nagyon óvatos tapogatózás volt a részemről ez ügyben, de végül maradt a szerzői kiadás, mint lehetséges legjobb opció. Most azt látom, hogy ezen a szinten, a vidéki undergroundban ez a legkézenfekvőbb és legkifizetődőbb megoldás. Most így gondolom, de minden változhat, mindenre érdemes nyitottnak lenni.

Milyen formátumokban hoztátok ki ezt a felvételt?
GZS.: A visszajelzések alapján igény van a CD-re, így a digitális áruházak mellett fizikai formátumban is megjelent. Egyelőre a bakelit várat magára, de még bármi lehet…

Hogy élitek meg zenekarként, illetve magánemberként ezt a vírusos helyzetet?
D.Z.: Muszáj ezzel együtt élni, mert mást úgysem tehet az ember. Reménykedünk, kivárunk, próbáljuk a legjobbat kihozni a helyzetből. Egyszer minden elmúlik…
GZS.: Kissé visszavetett bennünket, nem úgy haladtunk a stúdiómunkálatokkal ahogy szerettünk volna. Ugyanakkor éppen ebben az időszakban tisztultak le dolgok pl. a végső sound tekintetében, de az újabb dalok is ezen időszakban kapták meg a végső köntöst. Alapvetően alkalmazkodtunk a körülményekhez, próbáltuk kihozni a helyzetből a maximumot ha már így alakult.

Év végére mit terveztek?
D.Z.: Egyelőre a megjelentetés van és az anyag népszerűsítése. Ezt jó lenne megnyomni, úgy érzem megérdemelné ez a 15 dal, hogy sokakhoz eljusson. Koncertterv nincs, a nyilvánvaló helyzet miatt. De kialakulhat valami.
GZS.: Ahogyan Zoli említette az album beharangozása, terjesztése az első, de közben idén decemberben klipforgatásokat is tervezünk.

Milyen tervek vannak a 2021-es évre?
D.Z.: Jó lenne egy következő album, jó lenne pár koncert és jó lenne egy komolyabb klip is.
GZS.: Nagyon hiányzik a színpad, amint lehet be szeretnénk mutatni az új albumot és igen, ahogyan említettem a vizuális megjelenéseken is nagyon rajta vagyunk.

Szöveges videók az albumról:

Az új Trident album digitális formában streamelhető/megvásárolható ITT, vagy megrendelhető CD-n a zenekar facebook oldalán privát üzenetben,
illetve meghallgatható youtubeon, ITT.

Az interjút készítette: Papp Misi / Kelet Underground & Bandmap
Készült: 2020. ősz
Fotók: Szofi Stúdió

Facebook / Instagram / Youtube / Bandmap

Vélemény, hozzászólás?