Kategóriák
A nap bandája

Csillagerdő

Csillagerdő (Szeged)

“Muro Dad, phen tu mange khaj te zhav!
Devla, chi zhanav so te kerav!”

Ez a két sor a CsillagerdőTükör” című dalában hallható, és ha anno nem a lovárit vetted fel a diplomád mihamarabbi megszerzéséhez, jó eséllyel akkor értheted csak, ha nem áll tőled távol a roma kultúra.
Vagy, ha pl. elolvasod a szegedi zenekarról írt szösszenetemet.
Spoiler alert, nyomokban Szabó Balázst tartalmaz!

…ami – mármint Szabó Balázs jelenléte – nagyjából ki is merül abban, hogy az ő zenéje, dalainak hangulata ugrott be először belehallgatva a muzsikájukba, március környékén, mikor a bandmap térképén megjelentek. Nem véletlenül…

Pedig, mint azóta kiderült számomra, Hegedűs Józsi a zenekar énekes-gitáros frontembere korábban egészen más oldalát mutatta, mikor gitárokat tört a színpadon Sásné nevű punk bandájában, igaz, csak mert azt gondolta, Kurt Cobain-hez hasonlóan ettől válik hitelessé.

Aztán végetért a dackorszak, és sorban jöttek az életében az olyan zenekarok, mint Szabó Balázs Bandája (Mondtamén! 🙂 ), a Parno Graszt vagy a Kistehén, és dalai szép lassan a népzene irányába fordultak.

“Épp egy éve ismertük meg egymást a fiúkkal, de kellett háromnegyed év, mire eljutottunk oda, hogy elfogadjuk egymást és megérjünk a közös munkára. Már akkor megpróbáltunk együtt zenélni, de nem ment… Én akkor nagyon könnyelmű voltam dalszerzésben, ők viszont nagyon precízek. Ott, akkor még egymás számára idegenek voltunk és megijesztett, hogy nincs a kezemben az irányítás. Ezek a srácok nagyon aktívak és kreatívak voltak, tele voltak ötletekkel, szétcincálták a dalaimat, és legózni kezdtek az alkotóelemekkel. Én erre nem voltam felkészülve, de tudtam, hogy ha zenekart alapítok, őket fogom először keresni. Meg is történt és most itt vagyunk.”

(szokeresz interjú részlet)

Ez a “most” egész pontosan 2019 év elejére tehető, akkor vált mondhatni hivatalossá a Csillagerdő létezése, Ábrahám Máté ( cselló), Pintér Norbert (basszusgitár) Bubla Bence (dob ) részvételével.

“Úgy álltak össze véletlenek, hogy december 30-án volt az első próbánk, és januárt 12-én reggel már egy kastélyban voltunk a hangszereinkkel, egy hangmérnökkel, és egy videós stábbal, hogy elkezdjük rögzíteni a dalainkat. “

Ennek kapcsán elárulom, nem vagyok túl érzelgős típus, de valahogy szívemen fogott az alábbi bejegyzés a Csillagerdő facebook hírfolyamában:

Nyílik című, 10 trackes lemezük első 5 dalát rögzítették itt, és valóban izgalmas belegondolni, milyen felemelő érzés is lehetett ez.
A lemez tavaly júniusban debütált támogatója és kiadója, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium honlapján, ahonnan le is tölthető, de persze fenn van youtube-on és spotify-on is a teljes album.

S ha már facebook hírfolyam, legfrissebb hírként épp tegnapi poszt, hogy nemrégiben három tehetségkutatóról is biztató eredményekkel tértek meg, így a lendület és a lekesedés a továbbiakban sem kérdéses.
Addig is, míg az új album elkészül (talán jövőre) van mit hallgatni, főleg ha most találkozol velük először.
Részemről már csak egy feladat maradt, választani egyet a dalaik közül, részedről pedig, hogy meghallgatod, aztán a többit is, a zenekart meg beköveted és szereted, mert jó.

Jaigen, még van egy tartozásom!
A bevezetőben idézett dalrészlet fordítása:
“Atyám, mondd, hogy merre menjek!
Istenem, nem tudom mit tegyek!”

Most pedig jöjjön a “Könyves“, mert ez is olyan szívemenfogós.
Meg amúgy a többi is.
Hmm…, lehet mégis érzelgős vagyok??! 🙂
KATT! ↓
(uppsz, úgy tűnik, a srácok nem engedélyezték a videó beágyazását. Hiba. :/
Mindegy, kattints a youtubeon megnézésre)

———————————————————–
A nap bandája rovat stílustól, ismertségtől, körömtisztaságtól, kortól, nemtől, igentől függetlenül (majdnem) minden nap bemutat egy zenekart, vagy előadót a már térképünkön lévők közül.
Ha szeretnéd, hogy a te zenekarod is nap bandája legyen, első lépésként tedd térképre!

Csatlakozni itt lehet → bandmap.hu/intro
Ha csak ránéznél → bandmap.hu
Támogasd a bandmap fejlesztését → patreon.com/bandmap

Vélemény, hozzászólás?