Kategóriák
A nap bandája

Corona Mortis

Corona Mortis (Algyő)

Tegye fel a kezét, aki 2020-ban ránézve erre a zenekarnévre nem egyből az idei év slágerére a Covid-19 becenevű koronavírusra asszociál.
Pedig – kiokosítottam magam -, “a Corona Mortis az arteria obturatoria rendellenes lefutása következtében a lágyékcsatorna belső nyílása körüli érkoszorú, mely sérvműtétkor megsérülhet.”
Más kérdés, vajon hogy jut eszébe valakinek e névre keresztelni heavy metal bandáját..

(Amúgy tényleg kíváncsi lennék rá, de azt hiszem ez már jótékonyan a múlt homályába vész 🙂 )

A Corona Mortis két, a “lantot” már letevő öregrocker – Petrik Róbert (ének, gitár) és Tösmagi Attila (gitár) – otthoni zenélgetéseiből alakult zenekarrá, 2013.12.29.-én, miután hosszas keresgéléssel megtalálták a dobosukat (Nemes Jácint) is a basszusgitáros ( Zoboki Zoltán ) mellé.
Első koncertjük ’14 áprilisában volt, és még ebben az évben kidobtak egy 6 számos demót A Hamu címmel.

Az első lendület 2015-ig vitte a csapatot. Nem sokkal Porba tiporva lemezük megjelenése után válságba került a zenekar léte, és hosszú, tagcserékkel tarkított időszak következett, míg 2017-re stabilizálódott az azóta is változatlan felállás, az alapítók mellett Sándor Istvánnal (basszusgitár) és Tóth Sándorral (dobok) kiegészülve.

forrás: zenekari facebook archivum

Az új erőre kapott csapat első közös gyermeke, A filmnek vége… 8 dallal, 35 percben hirdeti a Metal halhatatlanságát.
De nem érték be ennyivel!
Még ebben az évben 6 új nótával – öt saját dallal és egy magyar nyelvű Finntroll feldolgozással (“Botond legendája“) – örvendeztették meg követőtáborukat. A lemez Falak címmel jelent meg, “A fal” című nyitószáma pedig megkapta a zenekar első – és eddig egyetlen -klipjét is.

forrás: zenekari facebook archivum

A “Botond legendája” különös jelentőséggel bír, ugyanis első fecskeként jelent meg a Corona Mortis zenekar új “hobbyjának” számító átdolgozások sorában.

Az van tudniillik, hogy a zenekar elkezdte a műfaj nagyjainak dalait átdolgozni, úgymond Corona Mortisítani, ami annyit tesz, hogy fognak egy-egy metal himnuszt és magyarul szólaltatják meg. De nem szipla fordításról van szó.
Egész pontosan új szövegekkel tálalják őket, melyek jellemzően a magyar történelem nagy alakjairól, eseményeiről szóló sztorikat dolgozzák fel.

“Szeretném még elmondani, hogy ez nem cover vagy tribute, és nem akartunk senkit utánozni. Ez a gondolat bennem már a nyolcvanas évek közepén, szinte gyerekként megfogalmazódott, mikor mi még csak az orosz nyelvet tanulhattuk és egy kukkot sem értettünk angolul. A jobbnál-jobb muzsikák pedig érkeztek folyamatosan, de a szövegekből nem értettünk semmit. Akkor támadt az a gondolatom, hogy ezeket a dalokat meg kellene csinálni magyar nyelven. Akkor még nem tudtam, hogy a feldolgozás ilyen nagy divat lesz. A Corona Mortis-szal egy olyan társaság jött össze, ahol mindenki magáévá tudta tenni ezt a gyerekkori bolondságot, és így jött létre ez a lemez.”

(Petrik Róbert az új lemezről)
forrás: zenekari facebook archivum

Annyira belejöttek, hogy koncertjeik átalakultak “Rendhagyó Töriórákká“, idén nyáron pedig megjelent a már említett lemez is, Keleti mesék, nyugati zenék címmel. A 10+1 dalt tartalmazó anyag gyaníthatóan csak első a sorban. Érdemes belehallgatni. Tényleg!
A Megadeth Bánk bánról, az Iron Maiden a Rákóczi féle szabadságharcról, a Scorpions a kalandozásokról a Slayer pedig Kinizsi Pálról mesél általuk.

A beágyazott youtube videó Attila halála körüli eseményekhez repít, Alice Cooper segítségével.
Hallga csak! 🙂
KATT ↓

———————————————————–
A nap bandája rovat stílustól, ismertségtől, körömtisztaságtól, kortól, nemtől, igentől függetlenül (majdnem) minden nap bemutat egy zenekart, vagy előadót a már térképünkön lévők közül.
Ha szeretnéd, hogy a te zenekarod is nap bandája legyen, első lépésként tedd térképre!

Csatlakozni itt lehet → bandmap.hu/intro
Ha csak ránéznél → bandmap.hu
Támogasd a bandmap fejlesztését → patreon.com/bandmap

Vélemény, hozzászólás?